пʼятниця, 13 січня 2017 р.

Які приправи та спеції захищають від раку

Які приправи та спеції захищають від раку

Спеції та трави з найдавніших часів використовувалися в лікувальних цілях. Найчастіше їх застосовували для боротьби з нетравленням шлунка та іншими проблемами травного тракту. Сучасна медична наука має багато незаперечних підтверджень того, що спеції є дуже корисними. Вони не лише справляють загальний позитивний вплив на людський організм у цілому, але й, завдяки потужним антиоксидантним властивостям, можуть бути ефективними профілактичними засобами для багатьох небезпечних захворювань.
У випадку онкологічних захворювань, коли йдеться про складний процес лікування і реабілітації, спеції можна з успіхом використовувати як допоміжні засоби, що полегшують стан пацієнта. 
Унікальність кожної спеціїーїї неповторний аромат, який може варіювати від сильного до м’якого, а також здатність навіть у невеликій кількості давати страві цілком нових смакових відтінків. У онкологічних пацієнтів, що проходять складні етапи лікування, часто виникають зміни смаку, пропадає апетит, а це призводить до небажаної втрати ваги. У таких випадках дуже корисним є саме додавання до страв спецій і траввони  допоможуть стимулювати смакові рецептори і активізувати апетит хворого.
Імбир
Імбир здавна використовується в народній медицині для лікування найрізноманітніших хворобвід застуди до закрепу. З цією метою можна використовувати і свіжий корінь імбиру, і сушений та змелений, і зацукрований. Хоча за своїм ароматом свіжий корінь суттєво відрізняється від спеції у вигляді порошку, в багатьох кулінарних рецептах вони є взаємозамінними. Загалом, ви можете заміняти 1/8 чайної ложки меленого імбиру на 1 столову ложку свіжого тертого імбиру, і навпаки. 
Споживання імбиру і страв з імбиром, одночасно з прийомом приписаних онкопацієнту протиблювотних препаратів, може забезпечити бажаний комфорт для шлункового тракту під час лікування раку.
Розмарин
Розмаринодна з найбільш поширених і улюблених середземноморських спецій. Ця травичка з голкоподібним листям є чудовим джерелом антиоксидантів. Ви можете використовувати його, щоб додати аромату до супів, соусів на томатній основі, а також до продуктів з високим вмістом білка, як-от страв із птиці, яловичини і баранини. 
Розмарин може допомогти в процесі детоксикації при лікуванні та реабілітації онкохворих. Його застосування корисне для відновлення апетиту, вирішення проблем з травленням. Спробуйте пити до 3 чашок листового чаю з розмарину на деньі ви відчуте суттєве полегшення.
Куркума
Куркума або турмерикрослина з сімейства імбирних; цей корінь є одним з основних інгредієнтів знаменитого індійського порошку карі. Саме завдяки куркумі карі має насичений жовтий колір й особливий аромат. Активна речовина куркумикуркумін. Як показали дослідження, куркумін має виражені антиоксидантні та протизапальні властивості, тож потенційно він здатен захищати від розвитку раку. Наразі проводяться нові дослідження, аби з’ясувати, чи може вживання куркуміну у формі харчового доповнення бути корисним для профілактики і лікування деяких видів раку, як-от раку товстої кишки, простати, молочної залози і раку шкіри. Попередні лабораторні тести і досліди на тваринах показали дуже обнадійливі результати. Тепер залишилося науково довести, що куркумін справляє такий самий виразний протираковий ефект на людський організм.
Гострий червоний перець
Перець чилі містить капсаїцинречовину, яка здатна полегшувати біль. Але це не означає, що можна втирати гострий перець всюди, де вам болить.  З гострим перцем слід поводитися обережно, бо він здатний спричинювати опіки при контакті з ніжною шкірою. Краще звернутися до лікаря, аби він приписав вам крем або мазь, що міститиме капсаїцин. Така мазь показала дуже гарні результати щодо лікування невропатичного болю після операції з приводу раку. 
Ще одна перевага гострого червоного перцюнормалізація процесу травлення. Ми звикли вважати, що гостре є некорисним для шлунка. Утім, проведені дослідження переконливо доводять, що споживання гострого каєнського перцю в невеликій кількості може нормалізувати діяльність шлунка.
Часник
Часник має високий вміст сірки, а також він багатий на такі елементи, як-от аргінін, олігосахариди, флавоноїди і селен, кожен з яких може бути корисним для здоров'я. 
Кілька досліджень показують, що збільшене споживання часнику знижує ризик раку шлунка, товстої кишки, стравоходу, підшлункової залози і грудей. Схоже, що часник може захистити від раку через різні механізми, зокрема, шляхом пригнічення бактеріальних інфекцій і протидії утворенню канцерогенних речовин, сприяючи репарації ДНК і спричиняючи загибель злоякісних клітин. Часник підтримує детоксикацію, а також може підтримувати імунну систему. Крім того, вживання часнику допомагає знизити артеріальний тиск.
М'ята перцева
М'ята перцевазапашна трава, що її люди використовують впродовж тисяч років як засіб для допомоги у травленні, для протидії таким розладам як метеоризм, нетравлення шлунку, спазми і діарея. М’ята також може допомогти впоратися з симптомами синдрому подразненого кишківника і харчових отруєнь. М'ята розслаблює черевні м'язи і поліпшує відтік жовчі, що дозволяє їжі проходити через шлунок швидше. Якщо онкохворий потерпає від розладу шлунку, корисно ввести в його раціон м'ятний чай.
М'ята також може заспокоювати біль у горлі. Тому в онкології її використовують, щоб зменшити болючі виразки в ротовій порожнині, які можуть виникнути від хіміотерапії і радіації.
Ромашка лікарська
Ромашка може допомогти налагодити сон. Якщо у вас безсоння, спробуйте випити насичений ромашковий чай незадовго до того, як увечері лягатимете в ліжко. 
Також науковці досліджували, чи корисним є полоскання рота настоєм ромашки для профілактики і лікування виразок у порожнині рота від хіміотерапії і променевої терапії. Хоча результати були неоднозначні, не буде ніякої шкоди в тому, аби випробувати цей метод. Просто зробіть ромашковий чай, дайте йому охолонути і промивайте та полощіть горло так часто, як захочете. 
Ромашковий чайще один спосіб вирішення проблем із травленням. Зокрема, він може бути дуже помічним при спазмах у шлунку. Ромашка пом’якшує м’язове напруження, ефективно розслаблює гладку мускулатуру кишківника.

Немає коментарів:

Дописати коментар